Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

"ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΣΚΕΨΕΩΝ", Νέο βιβλίο από τον Θανάση Αθανασίου


"Πίσω λοιπόν στις βασικές αρχές σημαίνει η «παραίτηση», με στόχο τη συνέχιση του αγώνα από καλύτερες θέσεις. Για τη σύγχρονη πολιτική πράξη σημαίνει επιστροφή στις αρχικές αξίες και αναζήτηση από την αρχή της πολιτικής εκείνης που μπορεί να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του επιθυμητού πολιτικού εγχειρήματος.
Σ’ αυτή την κατάσταση βρίσκω τον Θανάση Αθανασίου διαβάζοντας τα 114 κείμενά του. Τον βρίσκω να υπενθυμίζει τις κορυφαίες αξίες του εγχειρήματος στο οποίο αφιερώθηκε από μικρό παιδί, να προβάλει τις αρετές που θεωρεί απαραίτητες σε μια ανθρώπινη κοινωνία, και να εκφράζει την οργή του γι’ αυτούς που -όχι από άγνοια!- από ιδιοτέλεια υπονομεύουν την ύπαρξή τους, να στο­χάζεται για τις ανθρώπινες αδυναμίες και τη σημασία τους στην πορεία της χώρας μας για έξοδο από την πολύπλευρη κρίση, να εξομολογείται δημόσια, απευθυνόμενος έμμεσα σε παλιούς συντρόφους του που σήμερα ακολουθούν τους δικούς τους δρόμους, τι σκέφτεται και πώς αισθάνεται."


(Από το προλογικό σημείωμα του Γιώργου Τσιάκαλου)

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι οικονομολόγος (Μάστερ Οικονο­μικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Υπήρξε στέλεχος της σπουδαστικής οργάνωσης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη με συλλήψεις και καταδίκες πριν από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 για τη δράση του στο φοιτητικό και ευρύτερο δημοκρατικό και αριστερό κίνημα. Στη διάρκεια της δικτατορίας, βγήκε στην παρανομία εντασσόμενος στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ακολούθως γραμματέας της Πα­νελλαδικής Αντι­δικτατορικής Οργάνωσης Σπουδαστών «Ρήγας Φεραίος». Συνελή­φθη τον Απρίλιο του 1968, δικάστηκε και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας σε 21 χρόνια κάθειρξη. Παρέμεινε σε διάφορες φυλακές –Αβέρωφ, Κορυ­δαλλού, Κέρκυρας, Τρικάλων– από τον Απρίλιο του 1968 μέχρι τον Αύγουστο του 1973 οπότε και αποφυλακίστηκε με τη γενική αμνηστία. Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ (Εσωτερικού) μέχρι το 1986, οπότε, ύστερα από τη διάσπασή του, αποχώρησε παραμένοντας έκτοτε στο χώρο των κομματικά ‘ανένταχτων’ αριστερών. 

Συγγραφικά πονήματα: Εικόνες της Φυλακής, (εκδ. Νεφέλη), Για μια Αριστερά του 21ου Αιώνα (Πολιτικά Σύμμεικτα), εκδ. Επίκεντρο, Ο Δρόμος που Περπάτησα, εκδ. Βιβλιόραμα, ΑΣΚΙ, Διαδρομές σε Χρόνια Σκοτεινά, εκδ. Νεφέλη, Οικονομική Βιβλιο­γραφία του Αγροτικού Χώρου 1830-1980, εκδ. ΑΤΕ, Στρατηγικός Σχεδιασμός (Η Περίπτωση των Τραπεζών), εκδ. Παπαζήση, Επαγγελματική Κατάρτιση των Αγροτών ( Η Περίπτωση των ΚΕΓΕ), εκδ. ΑΤΕ, κ.α.

0 σχόλια (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου