Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

"Αναζήτηση προσοχής": ελάττωμα του χαρακτήρα ή καθολική ανθρώπινη ανάγκη όσο η τροφή και η ζεστασιά;


«Μια σύγκρουση με κακή διάθεση μεταξύ φίλων εξακολουθεί να είναι μια μορφή δέσμευσης». Εικονογράφηση: Lehel Kovacs για την Guardian

Αυτή η δημοσίευση θα αλλάξει τη ζωή σας: δεν πρέπει να αγνοούμε όσους ζητούν προσοχή


"Αντιμετωπίζουμε την αναζήτηση προσοχής σαν ένα ελάττωμα του χαρακτήρα. Αρχίστε αντίθετα να την αντιμετωπίζετε ως μια καθολική ανάγκη και πολλά διαφορετικά πράγματα θα μπουν στη θέση τους"

του Oliver Burkeman από τον guardian


Σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη, είναι πιο επιζήμιο συναισθηματικά να αγνοείται κανείς στο χώρο εργασίας του από το να τρομοκρατείται (bullied)). Αυτό το εύρημα εγείρει κάποια ...φρύδια: στο κάτω κάτω, ο εκφοβισμός είναι μια απροκάλυπτα εχθρική πράξη, ενώ διδασκόμαστε από την παιδική ηλικία ότι το να κάνουμε τα στραβά μάτια σε εκείνους που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι ο πολιτισμένος τρόπος που πρέπει να εφαρμόζουμε. 
Για μια απλή εξήγηση αυτού του φαινομενικά περίεργου αποτελέσματος, σας παραπέμπω στον καινοτόμο στα μονοπάτια της ψυχολογίας Oscar Wilde"Υπάρχει μόνο ένα πράγμα στον κόσμο χειρότερο από το να μιλάνε για σένα, και αυτό είναι το να μην μιλάνε για σένα."
Ο εκφοβισμός (bullying) στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι απαίσιος, αλλά έχει μια μάλλον ζοφερή ανταμοιβή: τουλάχιστον μπορείτε να είστε σίγουροι/ες ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι είστε άξιοι/ες εκφοβισμού. Το αγνοημένο πρόσωπο (ignoree;) δεν έχει καν αυτή τη ψυχρή παρηγοριά. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί γιατί οι υποψήφιοι standup κωμικοί υποτάσσονται σε ανθρώπους που τους διακόπτουν επαλειμμένα στο ανοιχτό μικρόφωνο τις νύχτες, αλλά ίσως αυτός είναι ο λόγος. Κανείς δεν θα επέλεγε ένα ακροατήριο μεθυσμένων που τον κράζει.  Από την άλλη πλευρά: είναι ένα ακροατήριο!

Ένα άτομο που η μελέτη αυτή δεν θα το είχε εκπλήξει είναι ο Idries Shah, ο γεννημένος στην Ινδία φιλόσοφος, ο οποίος πέθανε το 1996. 

Πίσω από σχεδόν οτιδήποτε κάνουν οι άνθρωποι, υποστήριζε, υπάρχει ένα ανομολόγητο κίνητρο: ο "παράγοντας - προσοχή" ("attention-factor")
Η θεωρία είναι, ότι χρειαζόμαστε την προσοχή σχεδόν τόσο απεγνωσμένα όσο τα τρόφιμα και την ζεστασιά, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε, γι 'αυτό αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι πολλές από τις καθημερινές μας συναντήσεις "είναι στην πραγματικότητα μεταμφιεσμένες καταστάσεις προσοχής". Σε μια επιχειρηματική διαπραγμάτευση, ίσως να σκέφτεστε ότι το μόνο το κίνητρό σας είναι να κερδίσετε -  σε μια διαφωνία με τον/την σύζυγο, ίσως να πιστεύετε ότι πρωταρχικός στόχος σας είναι να κάνετε το άλλο άτομο να αλλάξει. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, ίσως αυτό που πραγματικά σας υποκινεί να είναι η προσπάθειά σας να ικανοποιήσετε την ακάλυπτη ανάγκη σας για προσοχή.

Πολύ κρίσιμη παρατήρηση, "η προσοχή μπορεί να είναι "εχθρική" ή "φιλική" και να εξακολουθεί να ικανοποιεί την πείνα για προσοχή". Μια κακής διάθεσης σύγκρουση μεταξύ φίλων εξακολουθεί να είναι μια μορφή δέσμευσης: η ίδια η πράξη της μάχης, είναι μια παραδοχή ότι ο άλλος νοιάζεται. Τα χρόνια μετά τον θάνατο του Ίντρις Σάχ, η έρευνα τον έχει δικαιώσει: οι νευροεπιστήμονες  δείχνουν ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τον εγκέφαλο παρόμοια με το φυσικό πόνο, ενώ ο εξοστρακισμός έχει προσδιοριστεί ως βασικός παράγοντας για μερικούς από τους πιο αιματηρούς πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ. Είναι οι μαζικές δολοφονίες κάποιες φορές μια τρομακτικά καταστροφική προσπάθεια να υπενθυμίσει στον κόσμο ο δολοφόνος ότι υπάρχει;

Η αδυναμία μας να κατανοήσουμε την ανάγκη μας για προσοχή μάς οδηγεί συνήθως σε μπελάδες, πίστευε ο Ίντρις Σαχ, γιατί μας αφήνει στο έλεος του καθενός, του οσοδήποτε δυσάρεστου, ο οποίος είναι πρόθυμος να μας παραχωρήσει κάποια προσοχή.Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αγνοούνται, ένας πολιτικός ηγέτης που τους κάνει να αισθάνονται αναγνώριση θα αποκτήσει την υποστήριξή τους, ακόμη και αν αυτός είναι ένας εγωιστής τύραννος που καθόλου δεν σχεδιάζει να βελτιώσει τη ζωή τους. Ένας συνεργάτης που ασκεί έλεγχο ή σας κακομεταχειρίζεται με άλλους τρόπους θα σας ξεπληρώσει αναμφίβολα με την αφθονία της προσοχής του, ακόμη και αν είναι αυτός ή αυτή που σας καταστρέφει. Ακόμη χειρότερα, θα έχετε προδιάθεση να το πιστέψετε όταν σας λένε ότι είναι για το καλό σας: όταν οι άνθρωποι δεν έχουν την προσοχή που χρειάζονται, έγραφε ο Shah, "είναι ευάλωτοι στο μήνυμα που πολύ συχνά συνοδεύει την άσκηση προσοχής επάνω ​​τους".

Αντιμετωπίζουμε την "αναζήτηση προσοχής" ως ελάττωμα του χαρακτήρα. Ξεκινήστε να την αντιμετωπίζετε αντίθετα ως μια καθολική ανάγκη και θα δείτε - είτε καλύπτεται με υγιείς είτε με  ανθυγιεινούς τρόπους - πολλά διαφορετικά πράγματα να μπαίνουν στη θέση τους: οι συναισθηματικές εκρήξεις/καταρρεύσεις των διασημοτήτων και το τρόλινγκ 
(trolling) στο internet, αλλά και πολλές κατά τα άλλα ανεξήγητες ιδιορρυθμίες του συντρόφου σας ή των συναδέλφων σας. (Ή οι δικές σας). Η ζωή είναι ένα ανοιχτό μικρόφωνο την νύχτα, και όλοι μας απλά προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή.

μτφ Γιώργος Παπασπυρόπουλος

0 σχόλια (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου