Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Κλειτορίδα αυτή η άγνωστη ("ανακαλύφθηκε" τον 16ο αιώνα, χαρτογραφήθηκε το 1998...)Θέλει θάρρος και ευελιξία στον λόγο για να καταφέρεις να κάνεις μια ομιλία σε ένα ακροατήριο που δεν είναι συνάδελφοί σου, πόσο μάλλον αν το θέμα σου αφορά το γυναικείο όργανο που λέγεται κλειτορίδα!

Η γυναικολόγος και μαιευτήρας Odile Buisson, που συνεργάζεται με την ομάδα του Dr P. Foldès, πρωτοπόρου στην επιδιόρθωση κλειτοριδεκτομής, διαθέτει και από τα δυο. Σε μια άτυπη ομιλία που έδωσε στα πλαίσια των συναντήσεων του Ινστιτούτου Ντιντερό στο Παρίσι εξήγησε εν συντομία κύρια και άγνωστα στοιχεία γύρω από αυτό το όργανο.

Έτσι μαθαίνουμε με έκπληξη ότι η πλήρης ανατομία της κλειτορίδας έγινε το 1998 από την Αυστραλέζικη ομάδα της Dr Helen O’Connell. Είναι η ίδια χρονιά που βγήκε στην αγορά το Viagra, φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στην ανδρική στύση και η διαφορά αυτή στη γνώση είναι εντυπωσιακή (να σκεφτεί κανείς ότι τον 16ο αιώνα αναφέρεται για πρώτη φορά αυτό το όργανο στην ιατρική βιβλιογραφία). Ακολούθησε το 2005 η πρώτη μαγνητική τομογραφία από την ίδια Αυστραλέζικη ομάδα. Το 2008 δημοσιεύθηκε η πρώτη απεικόνιση της κλειτορίδας μέσω υπερήχων από την ομάδα της Βuisson και το 2011 κατά τη διάρκεια συνουσίας. Οι δυο τελευταίες περιπτώσεις μεταφράστηκαν και σε ψηφιακό μοντέλο για καλύτερη οπτικοποίηση και κατανόηση και μπορείτε να τις δείτε στο παρακάτω βίντεο ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε γαλλικά.

Όπως εξηγεί η ίδια, ξέρουμε τώρα ότι το εξωτερικό σημείο σε σχήμα βαλάνου που γνωρίζουμε είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου που αντιπροσωπεύει ένα εσωτερικό όργανο σε σχήμα διπλής αψίδας, το οποίο πλαισιώνει τον κόλπο και την ουρήθρα. Το εσωτερικό μέρος αποτελείται από στυτικό ιστό γεμάτο νευρικές καταλήξεις (8 000 απολήξεις μόνο στο εξωτερικό μέρος, νούμερο που είναι το υψηλότερο όλων των οργάνων του ανθρώπου) και αιμοφόρα αγγεία. 

Μετακινείται και αλλάζει μορφή (διογκώνεται) κατά τη διάρκεια της συνουσίας και καθώς επέρχονται συσπάσεις των μυών της πυέλου. 

Η διέγερσή του είναι η αιτία του γυναικείου κολπικού οργασμού καθώς ο ίδιος ο κόλπος είναι φτωχός σε νευρικές απολήξεις, μια πραγματικότητα που δεν είναι γνωστή. Αντιθέτως, οι μηχανισμοί που υποστηρίζουν την ανδρική στύση είναι γνωστοί από το 1990.

Όργανο καθαρά συνδεδεμένο με τη γυναικεία σεξουαλικότητα και κέντρο της γυναικείας σεξουαλικής ευχαρίστησης είναι θέμα ταμπού και ελάχιστη έρευνα γίνεται γύρω από αυτό. 

Όπως αναφέρει η Βuisson το γεγονός αυτό προέρχεται είτε από θρησκευτικά αίτια καθώς η κλειτορίδα δεν συνδέεται με την γεννητικότητα, είτε λόγω φαλλοκρατικής νοοτροπίας που θέλει την επιτυχημένη συνουσία μια ανδρική επίδοση και όχι μια ανταλλαγή, είτε από φόβο η φαρμακευτική βιομηχανία να ελέγξει τη γυναικεία σεξουαλικότητα, είτε ακόμα από αντιστάσεις των ψυχαναλυτών να συνδέσουν τις ψυχικές εκφράσεις (την ψυχική επιθυμία) με τις σωματικές εκφράσεις. 

Το αποτέλεσμα είναι η κλειτορίδα να παραμένει ακόμα σήμερα ένα όργανο κατά πολύ άγνωστο.


0 σχόλια (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου